Haftalık Ders Programı Nasıl Hazırlanır?

Haftalık Ders Programı Nasıl Hazırlanır?

Birçok öğrencinin başının belası olan “Nereden başlayacağım?” sorunun en güzel çözümü,  haftalık ders programı hazırlamaktır. Konu fazlalığı ve vakit sıkıntısı gibi nedenlerden ötürü özellikle YKS ve KPSS öğrencileri için  sorun olan bu durumu çözecek bir listeyle geldim sizlere.

Bu haftalık ders programını uygulayabilmenin püf noktası kendinizi tanımanızdır. Özellikle motivasyonunuzu sağlayan temel unsuru bilmenin size çok büyük faydası olacaktır. Bu bir bölüm, hayalinizdeki iş, para kazanmak ya da çalışılası bir kurum olabilir. Ders programınızın yanına bu hedefinizi hatırlatacak resim, rozet vb. şeyleri eklemek, size neden ders programına devam etmeniz gerektiğini gösterecektir. “Motivasyon nasıl geri kazanılır?” ve “Doğru hedef nasıl belirlenir?” yazılarımızı da okuyarak kapsamlı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Adım Adım Haftalık Ders Programı Hazırlamak

1.Öğrenme Stilinizi Bulun

İlk olarak öğrenme stilinizin ne olduğunu biliyor olmalısınız. Her öğrencide, farklı baskınlıklarda değişkenlik gösteren bir öğrenme stili vardır. Genel olarak görsel, işitsel ve kinestetik (dokunsal) olarak isimlendirilen bu stiller, sizin bir derse ne kadar vakit ayıracağınızı büyük oranda etkiler. Görsel hafızaya sahip bir öğrenci, konu çalışırken yazma eylemine yönelebilir. İşitsel öğrenen biri ise öğrendiği konuyu tartışacağı bir ortam isteyebilir. Bu konu hakkındaki bilgiyi sitemizde bulabileceğiniz gibi, okulunuzun ya da gittiğiniz kurumun rehberlik servisinden isteyebilirsiniz.

2.Zaman Yönetimi Yapın.

 Okul, iş, ödev gibi diğer sorumluluklarınızı da atlamadan gününüzü en verimli hale getirmeye çalışın. Ancak bunu yaparken kendinize karşı acımasız olmayın. Başlama heyecanıyla yaptığınız ders programının aslında çok ağır olduğunu ya da yaşantınıza uymadığını fark edebilirsiniz. Önemli olan kendi yapınızı tanıyıp ona göre hareket etmektir. Kendinizi geliştirmenize yarayan veya dinlenme olarak belirlediğiniz zamanları gereğinden fazla kısıtlamak, motivasyonunuzun düşmesine neden olabilir. “Sınav senesindeyim, sadece ders çalışmalıyım.” demek size uzun vadede başarı getirmez.

3.Araşırma Yapın

İlk iki maddeyi hallettikten sonra derslerinizi, o derslerin zamana göre konu dağılımlarını araştırın. Kendinize her konu için temkinli olmak adına fazladan birkaç gün süre vermeyi unutmayın. Böyle bir ders programı yapmak size, hem anlamadığınız bir konu olursa ona daha fazla çalışabilme şansı tanır hem de  özellikle sınava evde hazırlanıyorsanız arkadaşlarınızdan geri kalmamanızı ve panik yapmamanızı sağlar. Türkçe konu anlatımlarını ve soru dağılımlarını sitemizde bulabilirsiniz.

 4.Hangi Derslere Ne Oranda Çalışacağınızı Belirleyin.

 Haftalık ders programınızı hazırlarken hedefinize göre bazı konuları gözden çıkarabilir, bazılarına ise daha fazla özen gösterebilirsiniz. Burada konu/soru oranı da bakılması gereken bir noktadır. Diyelim ki karşınıza yeni bir konu çıktı ve bu konuyu tamamen öğrenmek haftalarınızı alacak. Böyle bir durumda sınavda karşınıza çıkabilecek soru sayısına bakarak kâr/ zarar hesabı yapabilirsiniz.

5.Dersleri Zaman Dilimine Göre Gruplandırın.

Örneğin; sabah çalışacağınız dersler, öğleden sonra çalışacağınız dersler ve akşam çalışacağınız dersler gibi. Bu, derslerin çalışma süresini ve yoğunluğunu düzenlemenize yardımcı olur. Çok yoğun bir günün sonunda onlarca paragraf sorusu çözmeye çalışmak verimsizliğe neden olacaktır. İkinci maddeyi doğru belirlemek, bu açıdan da işinizi kolaylaştırır.

6.Dersler Arasında Mola Vermeyi Unutmayın.

Her insanın bir dikkat süresi vardır. Bu süreyi uzatmaya çalışmak sınav anında size yardımcı olacaktır. Ama bunu kendinizi çok zorlayarak yapmanız önerilmez. Önce ne kadar zaman ara vermeden çalışabiliyorsunuz, bunu tespit edip sonra o süreye her hafta ders başına 5 dakika ekleyebilirsiniz. Pomodoro tekniği gibi çalışma tarzlarına da bir göz gezdirebilirsiniz.

7.Haftalık Ders Programınızı Süsleyin

Programı sevdiğiniz bir tablo formatında hazırlayıp süslemek, sizi heyecanlandıracak yazılar eklemek veya değişik şekillerde etiketler yapıştırmak motivasyonunuzu artıracaktır. Telefondan bakmak istemezseniz duvara yapışan akıllı kağıtlardan ya da ajandalardan faydalanabilirsiniz. Yanına hedefinizi hatırlatan bir objeyi eklemeyi unutmayın.

8.Devamlılığı Sağlayın

Ve en önemli madde geldi, devamlılığı sağlamak… O gün moralinizi bozacak bir şey yaşamış olabilirsiniz, haftalık ders programınıza uymayan beklenmedik bir durum gelişebilir veya hasta olabilirsiniz. O güne ait programı uygulayamayabilirsiniz. Önemli olan ilerleyen vakitte kaldığınız yerden devam etmektir.

Bu yazımızda sizlere haftalık ders programının nasıl hazırlanması gerektiği ve ince noktaları hakkında bilgi vermek istedik. Sınav yolculuğunuzda size yardımcı olabilecek diğer yazılarımız için blog sayfamıza göz atabilirsiniz.

Kaynak:https://sinavivar.com/haftalik-ders-programi-nasil-hazirlanir/

Yorumlar